Ana Makale içeriği
Özet
Aynı zaman diliminde yaşamış ve benzer toplumsal olaylara tanık olmuş bilişsel ve duygusal olarak aynı dönem etkilerini ve özellikleri sergileyen bireylerin oluşturduğu gruplar kuşak olarak tanımlanmaktadır. Kuşaklar benzer dönem olaylarına maruz kalmış ve bunun etkilerini taşıyan grupları ifade eder. Bu doğrultuda önemli tarihsel dönemlere tanıklık edenlerin oluşturdukları bu gruplar; Gelenekselciler kuşağı, Bebek patlaması kuşağı, X kuşağı, Y kuşağı, Milenyum kuşağı ve Z kuşağı gibi farklı kuşak nitelendirilmeleriyle anılmaktadır. Geleneksel kuşak sınıflandırmalarının dışında medya temelli yeni dönüşümün odak noktada bulunduğu, dijital yerli ve göçmenler, net kuşağı, oyun kuşağı, çekirge zihin, bin yılın öğrencileri ve zıplayan nesil gibi sınıflandırmalarda mevcuttur. Her kuşak kendi döneminin sosyo-politik ve sosyo-ekonomik olaylarının etkilerini taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı uzun bir tarihsel süreci kapsayan kuşak çalışmalarının tarihsel kronolojisini incelemek ve tarihsel gelişim yörüngelerini ortaya koymaktır. Çalışma tarama modeli çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Bu temelde alan yazında kuşaklarla ilgili öne çıkan temel çalışmalara ulaşılmış ve bu temel çalışmalar üzerinden kuşak çalışmalarının kronolojik gelişim süreci ele alınmıştır. Alan yazındaki öne çıkan önemli çalışmalar bağlamında kuşakların kronolojik yörüngeleri bütüncül bir yaklaşım ile incelenmiş ve tarihsel perspektifte izlediği gelişim seyri değerlendirilerek tartışılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Makale Detayları
Sorumlu yazar olarak;
* sunulan makalenin yazarlara ait orijinal çalışma olduğunu,
* tüm yazarların bu makaleye katkı sağladığını ve her türlü sorumluluğu aldığını,
* tüm yazarların makaleyle ilgili bütün mali haklarını “Anadolu Kültürel Araştırmalar Dergisi (ANKAD)” ne devretmesi ve bu formda belirtilen taahhütlerin yerine getirilmesiyle ilgili olarak yetkili olduğumu,
* mali hak devri ve taahhütlerin yerine getirilmesiyle ilgili doğacak tüm anlaşmazlıklardan sorumlu olacağımı,
* tüm yazarların makalenin basılacak halini gördüklerini ve kabul ettiklerini,
* tüm yazarlarla ilgili her türlü iletişim bilgisinin doğru verildiğini,
* sunulan makalenin başka bir yerde basılmadığını veya basılmak için gönderilmediğini,
* sunulan makalede yer alan yazı, şekil ve tabloların hiç kimsenin telif hakkını ihlal etmediğini,
*Araştırma ve yayın etiği kurallarına uyduğumuzu,
* sunulan makale üzerindeki mali hakları, birleştirme, işleme, yeniden şekillendirme, çoğaltma, temsil, basım, yayım, dağıtım, İnternet ve diğer her türlü yolla iletim haklarını “Anadolu Kültürel Araştırmalar Dergisi(ANKAD)” dergisi yetkili makamlarınca sınırsız olarak kullanılmak üzere devretmeyi tüm yazarlar adına kabul ve taahhüt ederim.